Muita (toissijaisia) sääsivuja

FORECA
Ilmatieteen laitos
Viimeisimmät satelliittikuvat NOAA-satelliitista.

Siikare Oy


18.3.2019
Pitkästä aikaa Eskeli heräsi ja katsoi mitä tänne kuuluu. Poistettuaan suuren määrän erilaista roskaa jäljelle jäi pari normaalin ihmisen tekemää ennustusta, jotka sitten saivat kunnian tallentua tietokantaan. Kiitos sinulle siitä ihminen, saatat olla Eskelin lisäksi ainoa, joka tätä sivustoa on viime aikoina katsellut.

Tietoa ja uskomuksia vanhan kansan kalenterin mukaan

Ennen vanhaan ei ollut säätiedotuksia, sääsatelliitteja eikä kaiken tietäviä meteorologeja, jotka joka ilta olisivat kaikelle kansalle kertoneet ja viittoilleet minkälaista ilmaa on lähitulevaisuudessa tiedossa. Silloin talolliset ennustivat säät itse - enemmän tai vähemmän tarkasti - perustaen ennusteensa pitkäaikaisiin havaintoihin ja mahdollisiin muistiinpanoihinsa. Yllättävää kyllä, nuo ennustukset saattavat pitää paikkansa vielä nykyäänkin.

Näillä sivuilla paneudutaan syvällisesti vanhan kansan säätietouteen. Sivut ovat saaneet nimensä ikivanhan suomalaisen nimen - Eskeli - mukaan. Tietoutta lisätään sitä mukaa kuin aikaa on ja tietoa kerääntyy.

Pääsiäinen

Nikaian kirkolliskokouksessa vuonna 325 päätettiin että pääsiäistä vietetään kevätpäiväntasauksen jälkeisen ensimmäiseen täysikuun jälkeisenä sunnuntaina. Suomessa pääsiäinen on aikaisintaan 22. maaliskuuta ja viimeistään 25. huhtikuuta. Suomessa on pääsiäisviikon eri päiville omat nimensä:

Ajanlasku

Kahdeksan viikkoa kekristä jouluun, joulusta kuusi kyntteliin, kynttelistä kolme mattiin, matista neljä maariaan, maariasta neljä jyrkiin, jyristä neljä erkkiin, erkistä viisi juhannukseen, juhannuksesta viisi jaakkoon, jaakosta viisi perttuliin, perttulista viisi mikkeliin, mikkelista viisi kekriin.

Kekri

Vuodenkierron tärkein juhla kekri sijoittui pyhäinpäivän tienoille. Se oli jouluakin tärkeämpi, sillä silloin päättyi satokausi. Vuosi vaihtui, samoin palkollisten pestuukausi. Herroilla oli joulu, talonpojilla kekri. Vanhat kekritavat periytyivät sittemmin jouluun. Talo siivottiin huoneet koristeltiin, leivottiin, pantiin olutta ja laitettiin juhlaruokaa. Talonväki ei kekrin aikaan juurikaan liikkunut pirtistään, söi herkkuruokia pitkin päivää, ja ainakin miesväellä oli tapana juoda runsaasti olutta ja väkevämpiäkin aineita.

Keskikesä

Vanhan kansan mukaan keskikesä sijoittuu heinäkuun 13. päivään. Se on myös karhupäivä eli karhun syntymäpäivä. Ennen vanhaan kirkoissa uhrattiin keskikesällä kuparilantteja otsojen kunniaksi.

Gregoriaaninen kalenteri (uusi luku)

Gregoriaanisen kalenterin mukaan vuodessa on 365 vuorokautta. Vuosi jakaantuu 12 kuukauteen, joiden pituus on 28 - 31 vuorokautta. Jos vuosi on jaollinen neljällä, pituudeksi tulee 366 vuorokautta eli on siis karkausvuosi. Gregoriaaninen kalenteri on juliaanisen kalenterin seuraaja ja otettiin käyttöön Venetsiassa vuonna 1582. Muu katolinen maailma seurasi perässä. Mutta protestanttisissa ja ortodoksissa maissa kuten Englannissa ja pohjoismaissa vasta 1752 - 1753. Venäjällä 1918. Gregoriaaninen kalenteri on tarkempi kuin juliaaninen. Sen virhemarginaali tuhannessa vuodessa on noin 0,3 päivää. Juliaanisessa kalenterissa virhe on kahdeksan päivää. Ortodoksinen kirkko ei ole vieläkään (Suomea ja osaa Virosta lukuunottamatta) siirtynyt gregoriaaniseen kalenteriin, vaan sinnittelevät edelleen juliaanisella.

Koska juliaanisen kalenterin mukaan vuosi on hiukan pidempi kuin gregoriaanisen kalenterin mukaan, siirryttäessä gregoriaaniseen kalenteriin tapahtui aikasiirtymä. Esimerkiksi Ruotsissa ja Suomessa kalenterin käyttöön siirryttiin jättämällä pois 11 päivää. 17.2.1753 jälkeen tuli 1.3.1753. Tämä aiheutti (myytin mukaan) suurta hämmennystä ihmisissä, jotka kuvittelivat menettäneensä 11 päivää elämästään.